Gevolgschade

Gevolgschade

Gevolgschade noemen we de littekens op onze ziel die we oplopen als we vaak iets anders doen dan onze omgeving van ons verwacht. Hoe groter de gevolgschade hoe minder de levensvreugde.

Littekens op onze ziel

Gevolgschade noemen we de littekens op onze ziel die we oplopen als we (herhaaldelijk) iets anders doen dan de omgeving van ons verwacht . Dat begint al als kind door (meestal goed bedoelde) beoordelingen door onze ouders, later op school, door buren, sporttrainers, vrienden en werkomgeving. ‘Doe nou eens rustig’ en ‘doe eindelijk normaal’ zijn voorbeelden hiervan. Nog meer negatieve impact op het zelfbeeld hebben reacties als ‘jij bent te druk, jij bent te veel, jij bent te dromerig …’ Vul het zelf maar in.

Erbij horen is van levensbelang

Wat er gebeurt is dat wij voortdurend het signaal krijgen, dat we ‘niet ok’ zijn. Zolang we bepaald gedrag vertonen passen we er dus niet helemaal bij. Maar erbij horen is van levensbelang! Het verhoogde de kans op overleven. Dit is door de evolutie ingeprent, en aan deze impuls ontkomen we niet, voor al niet als we jong zijn en afhankelijk van de liefde en zorg van onze omgeving.
Niet gek dat we er heel veel energie stoppen om ons aan te passen, ‘normaal’ of minder ‘druk’ te doen.

De ’emmer’ loopt over

Ook als volwassenen ervaren we regelmatig de boodschap dat we niet ok zijn. Er komen littekens bij. Op een gegeven moment loopt de ’emmer’ bijna over. Dit betekent dat er minder potentie van onze hersenen ter beschikking staat om te bewegen. We proberen het met alle kracht die we (nog) kunnen opbrengen te voorkomen. Helaas vaak met weinig resultaat maar wel met ergere klachten. Je kunt het ook zien als ‘dweilen met de kraan open’.

In mijn coaching draai je allereerst ‘de kraan dicht’, met mijn ondersteuning. Dan beginnen we samen te ´dweilen’. Jij bepaalt wat je wilt opruimen en wanneer. Ik sta achter je, soms naast je en help je om je eigen oplossingen te vinden. Want alleen je eigen, persoonlijke oplossingen zijn duurzaam. Tips zal je weinig horen van mij. Als je wel behoefte aan tips hebt, dan kan ik je heel boeiende boeken aanbevelen.

‘Hoe het hoort’ doet pijn!

Omdat bij mensen met ADHD / ADD de bedrading in de hersenen net iets anders is dan bij de meeste mensen, leidt dit (logisch) tot ander gedrag dan de meeste mensen vertonen. We stoten ons dus ook vaker, en krijgen daardoor zere plekken op onze ziel.

Op een gegeven moment doet het ‘niet ok- gevoel’ heel veel pijn. Dit gaan we vermijden, dus doen we nog veel meer ons best om aan te passen (‘normaal’ te doen, ‘rustig’ te doen). Dit kost veel energie, omdat het niet in het verlengde van onze natuurlijke bedrading ligt. Een andere bijwerking van te veel aanpassen is dat we onzelf meer en meer kwijt raken en op een bepaald moment niet meer weten wat ons gelukkig maakt, of wie we eigenlijk echt zijn.

In de coaching kijken we onder andere naar wat wel voor jou werkt en waar je het beste ‘hoe het hoort’ achterwege kan laten. Keuzevrijheid is het doel.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Scroll to top